ZtorZillen

2012-12-30
11:39:00

Dilemmat "ramlag"
Blev glad och imponerad över era väluttänkta frågor som jag fick på mitt inlägg om Socialtjänstlagen, den lag jag arbetar med dagligen...vilket de andra som jobbar inom socialtjänsten också gör...förutom de som jobbar med LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionsnedsatta)...(det som i folkmun kallas för "handikappomsorgen" aka psykiatri/socialpsykiatri), de jobbar oftast med både LSS och Socialtjänstlagen.
 
Åter till Socialtjänstlagen.
Pernilla hade en tanke om att bidrag som vårnadsbidrag och socialbidrag (eg försörjningsstöd) skulle beviljas centralt av personal som har stor kompetens och som kan använda en samsyn? Hon anser att det inte ska spela någon roll var man bor och vilken handläggare man får!
 
Maria skrev Ja men det är ju intressant, alltså om det är en ramlag och flera tolkar lagen då kan det bli väldigt stor skillnad för medborgarna för jag antar man tolkar utifrån ens egen kunskap, erfarenhet och så, alltså du och jag kanske inte skulle tolka samma text lika eller är jag och cyklar nu?
Om du och jag nu tolkar olika vem ska behovsmänniskan(den vi hjälper) lyssna på då?
I förlängningen så kan det bli stor skillnad om vi då bor i olika kommuner är jag med då eller helt fel ute?
 
Vi tar en sak i taget.
Först håller jag helt med dig, Pernilla. Det ska inte spela någon roll vart man bor eller vilken handläggare man får...har man rätt till försörjningsstöd ska man få det, punkt. Så anser jag i teorin, men vet att det är mycket mer komplicerat med praktiken. Tyvärr är det också så att inom socialtjänsten, så är det oftast just med försörjningsstöd eller barn- och familj som de flesta nyexade börjar inom. Vilket, jag kan tänka mig, även visar sig på handläggningen, men det är bara MINA åsikter och tankar! Vilket iofs inte behöver vara negativt för den enskilde. I skolan, lär vi oss att man alltid ska ha "barnets bästa" för ögonen, och kan därmed bevilja extra pengar om det är något som är för barnets bästa. Kan tänka mig att nyexade håller mer på denna linjen än de som är äldre i gamet? Men det är inget jag vet, så det är ytterligare bara en av mina funderingar!
 
 
Det som också är skillnaden mellan försörjningsstöd och tex bostadsbidrag (via Försäkringskassan) är att försörjningsstöd är individanpassat och behovsprövat. Vilket i teorin betyder att du kan söka försörjningsstöd för ALLT, sen får du ju inte allt. Sen måste du själv SÖKA...testa... Men finns behovet och handläggaren känner till lagstiftningen, vilket jag förutsätter, så kan man ha rätt till ganska mycket olika saker...exempelvis inom vissa kommun beviljar man ut extra bidrag till julen, för att föräldrar ska ha råd att köpa julklappar. Det i sig, är ingen rättighet, men beror förmodligen på vad politikerna i den kommunen anser vara nödvändigt för att komma upp till en skälig levnadsnivå eller så beror det på enskilda handläggare. När man jobbar med försörjningsstöd så är det en skälig levnadsnivå, som ens klienter (eller kunder, besökare, brukare eller vad man vill kalla dem för...) ska ha, varken mer eller mindre. SKÄLIG.
 
Jag förstår Pernilla och Marias tankar, men för att dra era tankar ett snäpp värre. Så behöver vi inte "åka" till en annan kommun för att få en annan handläggning...det kan räcka med att gå till handläggaren i rummet intill, på samma kontor. Detta eftersom, det mycket riktigt, som ni båda skrev, blir en TOLKNINGSFRÅGA. Detta gäller ju ALLT inom socialtjänstlagen, inte bara ekonomi...utan även tolkningar kring barnärenden, som jag då jobbar med. Konstigt nog så förekommer det mer hot och våld gentemot tjänstemän inom försörjningsstöd än de som jobbar med barn...visste ni det?
 
Fördelen med en ramlag är att man kan göra undantag. När det blir massor av skriverier i tidningarna, exempelvis om Försäkringskassans bedömningar. Då ser ni resultatet av vad som händer om inte handläggarna får göra egna tolkningar. En cancerdrabbad människa har inte alltid rätt till att få sjukpenning, kanske tvingas ut i arbete. Varför? För att deras lag inte ger utrymme till tolkningar. Då faller ju en hel del människor mellan stolarna. Det händer ju å andra sidan också med Socialtjänstlagen, men min åsikt är att hellre fria än fälla. Alltså hellre litar jag på tjänstemännens kompetens och deras förmåga att bedömma mig, överklagar om jag är missnöjd...än att jag blir bedömd utifrån en mall som regeringen gjort. (jag antar att de är dem som fattat lagen som FK följer och deras ev riktlinjer, är verkligen inte jätteinsatt i detta, så ursäkta...)..
 
Däremot, när det gäller just försörjningsstöd kan jag tycka att flera borde överklaga. Jag har sett kollegor fatta beslut som jag tyckt vart helt felaktiga...och jag har säkert fattat beslut som de tyckt varit felaktiga. Det öppnar ju också upp att den högre instansen också kan göra en annan bedömning än tjänstemannen...!
 
Jag vet inte om det var ett bra svar detta, men...ja, det är olika, även inom kommunerna. Det som jag bedömmer vara bäst för en familj, exempelvis kanske jag bedömmer att det är viktigt att barnet i familjen får extra pengar till att börja och träna karate. Det kanske en annan handläggare menar att familjen måste spara till. Båda bedömningarna är korrekta enligt lagens mening. Fritid ska ingå i grundbidraget, varför egentligen familjen bör spara pengar till aktiviteter för barnen. Å andra sidan kanske det finns speciella skäl som handläggaren anser vara så viktiga att familjen får extra bidrag. Eller så är familjen själva mycket drivande i frågan och kan hjälpa handläggaren att skriva bra argument till varför de ska få extra bidrag till karateträningen...förstår ni dilemmat i det hela?

2012-12-29
20:06:00

Plantera en orkidé!
Hur gör man när man planterar en orkidé?
Det första man behöver införskaffa sig är en orkidékruka med tillhörande fat. Den ska vara genomskinlig. Plast eller glas spelar ingen roll, det viktigaste är att den är genomskinlig samt att det är hål i botten!
 
 
Ett bra tips är att ha ett fat till också, så att vatten kan rinna ut på den istället för i fönstret, eller på bordet eller vart du nu har din orkidé.
Vad du gör sen är beroende på om det är en liten orkidébebis, en sjuk orkidé eller en vuxen och frisk krabat, så att säga. Om den är frisk och lite äldre så bör orkidén vara i orkidéjord.
Detta beror ju också på vad det är för typ av blomma.
En del orkidéer växer bäst på en barkbit, andra ska hänga med rötterna fria.
De vanligaste, sådana man köper i exempelvis mataffären; är brudorkidéer.
De behöver orkidéjord. Som är en slags jordblandning med bland annat barkbitar, så att vattnet lätt kan ta sig igenom krukan och inte förstöra luftrötterna.
Om det är en sjukling som jag vill få frisk, eller om det är en liten nyfödd så använder jag vitmossa.
Jag köper min torkad och blöter sedan upp den så att den ser ut som nedan...
 
 
Vad som är viktigt att tänka på är att det inte är sådan "vitmossa" som man har i adventsljusstakar, utan riktig vitmossa. Som ovan!
 

2012-12-29
18:05:00

Bilder från Sundsvalls resan!
 
Å här kom ett par tuttar. Nejdå, spana in BH:n. Nu en storlek mindre: 90 C. Både kupa och omkrets har blivit en storlek mindre. Innan Itrim: 95D. Sweeet!!!
 
 
Och vad döljer sig i provrummet?
Om inte ett par nya...orange-röda träningsbyxor i storlek 44!
Och innan Itrim-resan tog sin fart hade jag storlek 52 som mest! Det du!
 
 
Frågan är om inte Stadium är min nya favoritaffär. Jag menar, har ni sett så många glada färger på ett och samma ställe?
Love it!
 
 
Vi var ju på museum också.
Cirkus var temat. ÄLSKAR cirkus!

2012-12-29
12:13:04

Dag 57 Frågestund
Blää..jag är fortfarande sjuk. Snuvig. Svettig. Ont i huvudet. Ont i halsen. Blä. Mindre kul.
Ibland är det tur att jag har er, som skriver och frågar så mycket...då slipper jag tänka dagar som denna...usch...mitt huvud...
 
I alla fall fick lite frågor av en tjej, som jag tänkte svara på här.
 
Vart köpte du rockringen?
Intersport. Kostade 255 kr, billigt och bra. Finns dyrare på ex Stadium, där kan man också välja vilken vikt man vill ha på sin rockring. På Intersport hade de bara en att välja på men de kunde beställa hem flera om man ville.
 
Jag ska börja med vlcd nu i januari och bara måste fråga har du bara ätit pulvret eller har du lagt till mat med?
Jag drack bara pulver de första tre veckorna (600 kcal/dag). Sedan har jag övergått till frystorkad mat och även shaker, smoothies och bars. Alla är från Itrim. Nu äter jag 800 kcal/dag. 4 mål om dagen har jag ätit sedan start, sedan dricker jag 2 liter vatten också, varje dag. Vissa dagar har jag fuskat också, men det har alltid varit medvetet och jag har gjort en pakt med mig själv, innan jag började på Itrim. Detta är inget tillfälligt. Ingen lösning på min övervikt, detta är början på mitt nya liv! Så här ska jag lära mig att leva. Jag ska motionera regelbundet och äta bra, så att jag mår bra. Det förtjänar jag. Jag är värdefull nog att investera detta i mig själv. Jag ska bli fri från min hetsätning. Det är min tur nu, för jag är värd detta!
 
 

Blir man hungrig?
Jag trodde från början att jag skulle vara hungrig hela tiden. Men det gick lättare än vad jag trodde. Ibland, vissa dagar är jag tokhungrig och kan inte tänka på annat än mat, mat, mat...vissa dagar "glömmer" jag att jag går på Itrim och jag mår jättebra och känner mig pigg och fräsch!

Vad är hemligheten att lyckas 55 dagar, fattar du vad duktig du är?
TACK, så jättemycket! Hemligheten? För mig har bloggen och ni som läser varit ett stort stöd. Det kan jag verkligen inte förneka. Er betydelse är stor i min resa. Ni är så peppande, och även om vi aldrig har träffats, så betyder det massor...och det stärker mig att få pepp i både med och motgångar. Jag känner mig trygg här och har aldrig blivit "påhoppad" för att jag fuskat eller så. Utan bara fått positiva saker tillbaka och blivit genuint peppad. Min sambo och mina föräldrar och min mormor har stöttat mig också! Mina arbetskamrater åt med mig de tre första veckorna då jag inte ville "äta" offentligt i vårt personalrum, då satt de med mig och gjorde mig sällskap. De pratade inte mat..utan bara fanns för mig! Det var värdefullt. Ibland tittar jag också på Biggest Loser, de hjälper mig också att fortsätta se vart jag är påväg! Sedan går jag på gruppträff på Itrim varannan vecka och har en egen coach där. Sedan har jag min sensei, Malin-Charlotta som stöttar mig via mail var och varannan dag. DET har hjälpt massor.

Jag hoppas fixa några veckor jag när jag börjar! Har du ångrat dig?
Det är klart att du kommer fixa det! Hör av dig, så peppar vi varandra!
Om jag har ångrat mig? Vissa svaga stunder har jag gjort det. Sedan så ställer min sambo frågan "skulle du hellre ha 12 kilo extra på dig nu och kunna äta vad du vill? Eller vill du vara 12 kilo lättare?"
Jag vill vara 12 kilo lättare! Jag ångrar mig inte. Jag ångrar att jag inte tog tag i den mentala biten tidigare, då hade jag varit redo för detta tidigare...men nu var jag redo och nu kör jag detta! Snart kan jag ha ännu en jeansstorlek mindre...så nej, jag ångrar mig inte!!!

2012-12-28
18:04:00

Socialtjänstlagen
En av mina mest använda "arbetsredskap" är en lag. Nämligen Socialtjänstlagen (2001:453). JUPPS! Den använder jag en del, kan man säga. Det är en ramlag och ingen rättighetslag. Vilket betyder att den sätter ramar, men beskriver inte rättigheter som LSS gör, eller brott och straff som brottsbalken gör...
 
 
 
2 kap 1§ Socialtjänstlagen, lyder;
Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Detta innebär ingen inskränkning i det ansvar som vilar på andra huvudmän.
 
Bestämmelser om ansvarsfördelningen mellan kommuner i fråga om stöd och hjälp enligt denna lag finns i 2 a kap.
 
I fråga om den som omfattas av lagen (1994:13) om mottagande av asylsökande mfl finns särkskilda bestämmelser om bistånd i den lagen. Lag (2011:328).
 

Det kanske inte säger er så mycket. Men poängen med denna lag är att kommunen har det YTTERSTA ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Så det betyder i praktiken att socialtjänsten har det yttersta ansvaret för alla dess medborgare i kommunen.
Hänger ni me?
 
Vad tycker ni? Vill ni veta mer om socialtjänsten? Mitt arbete?
Hör av er, så jag vet!

2012-12-28
14:27:37

Dag 56
Fortfarande sjuk. Feber. Förkyld. Ingen lust till någonting...orkar knappt dricka och är hungrig på riktig mat...eller glas..öhum...sjuk!

2012-12-27
21:40:17

Dag 55
Sjuk. Bloggandet får vila. Återkommer i morgon.

2012-12-26
21:38:33

Dag 54 Rockar!
 
Idag var jag och sambon på mellandagsrean i Nyköping. Där "tog jag saken i egna händer" och köpte mig en rockring som jag önskat mig i julklapp. När jag väl kom hem försökte jag rocka...men det var lättare sagt än gjort...höll på i ca 20 minuter och fick till en! fin rockning..men men..skam den som ger sig! Imorgon ska jag kolla runt på nätet efter tips, sedan ska jag försöka igen! Det var riktigt roligt faktiskt! Men svårt!

2012-12-25
19:41:00

Julklappar!
 
Jag fick dessa mysiga mysstrumpor av min sambo i julklapp. Fick också ett mysigt nattlinne och en svampkniv!
Så nu vet ni vad jag gör nästa höst, då..då är jag och Samson ute och letar svamp varje dag ;)
 
 
 

2012-12-25
16:20:00

Dag 53 Juldagen
 
Första delen av juldagen spenderade jag, Samson och husse i sängen...så trötta! (föresten är det då jag och Samson som sover på bilden ovan, dock väger jag där +11 kilo-något...mer än vad jag gör idag och Samson är som bekant också lite hårigare nu förtiden..)
Som om all spänning och nervositet av att "klara av" att vara julvärdar släppte och vi alla behövde ta igen oss..
Förstår dock inte i ärlighetens namn varför Samson är så trött...men han snarkar så sött, även nu när jag sitter och skriver i bloggen...
 
Som bekant är jag ju inte Sveriges bästa fotograf..men det skiter jag i.
Fotograferar vidare i alla fall, hur kan man annars bli bättre liksom?
Har spenderat lite tid idag på att prova bortgömda kläder, sådana som jag köpt i hopp om att
"en dag"...
Vad är det för fel på mig som har så mycket kläder i för små storlekar?
 
 
Detta är i alla fall ett par jeans i storlek 46 som nu sitter som en smäck! (som mamma skulle ha sagt!)
Supernice.
Roligt att även jeansstorlekarna minskar.
Har som mest haft storlek 52.
Just det! Vägde mig imorse också!
Vill ni veta vad det blev?
92, 2 kilo visade vågen!
Det innebär! MINUS 12 kilo! YEY!
Zweet ZtorZillen!
Heja, heja, heeeeeja!
 
 
 
 

2012-12-25
14:48:50

Dag 52 Jultomten kom i år igen!
För att "bevisa" att mitt missbruk fortfarande påminner sig ibland..så var jag ju tvungen att väga mig på julaftonsmorgonen...92,7 kg visade vågen!
Vilken morgon! Och vilken "peppfaktor", att se det med egna ögon..att man fortfarande väger mindre än tidigare..så att säga. Att det fungerar, detta med Itrim!
 
Vår jultomte kom ju faktiskt den 23 december iår. Och det må jag säga, det var den tjockaste tomte jag sett. Å snyggaste! Och roligaste. Det var min kära bror som blivit lite tillpluffasad av sin syster (JAG!).
Kolla speciellt in hans rumpa! Som består av TVÅ kuddar..haha..så rolig så..
Måste spara denna bild, bara för att den var så rolig...och så INTE lik min lillebror.
 
Min julafton var en av det bästa i mitt liv, faktiskt.
Det var så skönt att dricka en smoothie till frukost.
Äta en Itrim-måltid till lunch, när de andra åt julbord.
MEN sedan valde jag att "avbryta" min Itrim-dag. Jag valde att ta en köttbulle, en kalkonprinskorv, pepparost, tre kex som mormor bakat, 4 st sillbitar, 1,5 liter julmust light, 3 st cashewnötter, 1 kopp te (utan mjölk). Detta istället för min bar som jag skulle äta som mellanmål.
Sedan blev det "nattmacka" för de andra, då åt jag 4 st sillbitar till, melonsallad, avokadosallad, grönsallad, en kalkonprinskorv till, 3 kex som mormor gjort. Då jag inte kunde uppskatta vad detta kalas blev i kalorier, valde jag att inte äta någon Itrim-bar på kvällen heller. Drack vatten och julmust light.
Ingen alkohol.
Jag är supernöjd.
Blev lagom mätt, ingen överätning, ingen hetsätning, inget kompensationsträning.
Bara mys, lek och stojande med närmaste familjen; jag, sambo, vovve, bror, mamma å pappa,
moster och morbror, kusin med flickvän, mormor och morfar!
JÄTTEtrevligt!
Jag är så nöjd och glad över julafton...och speciellt är jag stolt över mig själv, att det blev INGA pepparkakor (helt sjukt otroligt, men sant!!), inga lussebullar, ingen glögg och framförallt inget vitt bröd eller hetsätning!
Yey!
 
 

2012-12-24
10:10:00

God jul!
 
Vill tacka alla underbara som läser min blogg.
Och ni som kommenterar, tack för alla stöttande och uppmuntrande ord.
Jag tänker på er och hoppas att ni alla får en helt fantastisk jul med nära och kära eller hur ni väljer att fira jul!
Ha en underbar dag!!!

2012-12-23
21:02:26

Dag 51 Julfirande
Idag har jag firat jul med mamma, pappa, bror, sambo och vovve.
Riktigt mysigt! Fick en spa-upplevelse av pappa och bror. Vi åkte runt stan, kom tillbaka till huset som då var spa-likt...nu har jag fått vadmassage och fotbad! Riktigt mysigt!
 
Dagen har gått kanon, vad gäller maten...imorgon väntar den största utmaningen! JULbordet!
 
Nu ska jag och min bror spana idéer till en blogg som vi ska starta tillsammans! 

2012-12-22
22:54:01

Dag 50 Önskelista
Så då var jag äntligen hemma i Sörmland igen då. Gnällbältet. Hemma.
Skönt. Dessvärre var gårdagens tågresa mindre kul...fyra timmar försenat. Vilket betydde mindre sömn än beräknat och ja...lite mindre tid att fixa och trixa inför julen, vilket jag hoppats på! Annars har dagen varit bra. Har dock varit svårt med vattnet. Så det blev vare sig träning eller vatten idag. I morgon ska jag väga mig på min egen våg och se vad resultatet blev eften en vecka på semester...jag har ju gått massor i affärer, men inte tränat...och inte heller hållt kosten till hundra procent, vilket ni ju redan känner till....
 
Insåg just att detta året är första året då ingen frågat mig vad jag önskar mig i present..
Är det så här framtiden ter sig?
Är det så här det är att vara 25+?
 
Bara därför ska jag "erbjuda" er en "frivillig" önskelista a la ZtorZill goes MiniZill
Håll till godo!
 
Nummer 1. En rockring. (fick tipset av en tjej på Itrim, tydligen JÄTTEbra för att shape:a kroppen)
 
Nummer 2. SOC W vital Zhood s12 (vilket långt namn...men snygg är den!!)
 
 
Nummer 3. Temugg från Indiska.
 
Nummer 4. Nattlinne från Kappahl.
 
Nummer 5. Färgade strumpbyxor/tights..helst orange!
 
 

2012-12-21
12:44:00

Dag 49
Idag åker jag med SJ. Ska åka hem från Sundsvall...återkommer eventuellt i kväll alternativt i morgon om en rapport hur dagen artade sig!

2012-12-21
12:00:00

Dublinärende
Ni har väl läst i tidningarna på senaste tiden om barn som är så kallade Dublinärenden?
Det verkar ju som om de flesta misstolkar detta och blir fruktansvärt upprörda.
Inte för att jag själv inte blir upprörd...
Det blir jag.
Men jag tänkte ändå ägna ett inlägg åt att beskriva vad ett Dublinärende är för något.
 
Det handlar "kort" om att personen i fråga har sökt asyl i ett annat land, innan personen kom till Sverige.
Tanken är då att det första landet ska pröva ärendet och inte Sverige (Migrationsverket).
Så personen blir inte utvisad till det land personen kommer ifrån, utan den blir tillbaka skickad till det land den först sökte asyl i...
Hänger ni med?
 
Är det alltså ett Dublinärende så skickas personen ifråga till det land där denne sökte asyl första gången.
Dublinförordningen är den som styr detta (vilket land som asylärendet ska prövas i). Förordningen gäller i EU:s medlemsländer samt Island, Norge och Schweiz.
En förutsättning för detta är ju att det finns någon form av organiserat mottagande i det land där barnet ska resa tillbaka till.
 
Naturligtvis finns det ju undantag också.
Eller särskilda skäl. De ska man försöka förmedla till Migrationsverket via sin god man (om man är ensamkommande), är man vuxen ansvarar man för det själv. Du har inte rätt till ett offentligt biträde om du omfattas av Dublinförordningen. Grekland är sedan maj 2008 ett undantagsland...på grund av deras mottagandeförhållande som minst sagt är under all kritik. På senaste tiden har jag faktiskt inte följt någon information via media kring detta, men vet av ungdomar som berättat att det är hemska förhållanden man kommer till som flykting i Grekland...
 
Vill man läsa mer om Dublinärenden, så rekommenderar jag att googla. Det finns massor av information dels på SKL (svenska kommuner och landsting) samt på Migrationsverkets hemsida.
 

2012-12-20
19:01:55

Dag 48
Ikväll blev det bara fel. En kebabsallad. Med dressing. Hm..inte bra. Men jag har inte dåligt samvete. Det är bara upp i sadeln igen. Sorgligt att jag inte kunde göra ett annat val. Men gjort är gjort. ingen idé att gråta över spild mjölk! Så är det! Nu tänker jag tänka på annat och bli av med denna dag så fort som möjligt!

2012-12-20
15:46:00

Barnsligt glad
 
 
Här trodde jag att jag skrev för ingen..detta med orkidéer är ju en liten passion jag har. Och ju duktigare och mer träning jag ger fotograferandet ju roligare blir det att fotografera mina älsklingsväxter. Döm om min förvåning när jag fick en förfrågan i en kommentar om att en läsare ville veta mer om mina orkidéer. Då blev jag barnsligt lycklig och tänkte direkt; "klart jag ska skriva mer om orkidéer"!
Vem vill bara läsa om vikt och mat-tankar hela tiden? Ingen!
 
Så nu tänkte jag visa er min ettåring! Eller hon är nog äldre..men inte så mycket äldre...hon är min andra keiki (orkidébäbis, som är barn till en av mina orkidéer)...den första överlevde ju inte..så detta är min äldsta som är helt uppvuxen i min försorg, så att säga. På översta bilden ser ni min ända ursprungliga orkidéfamilj. Hon som är inringad är alltså min ettåring. Brevid sig har hon mamma, i all sin prakt och sin lillebrorsa som fortfarande är så liten att han sitter i vitmossa. Den senaste bilden tagen på storasyster är nedan.
 
Som ni ser har hon växt till sig och har nu fått en liten större kruka och framförallt, orkidéjord.
Denna orkidé är lite av ett unikum.
Jag tog henne för tidigt från sin mamma. Brudorkidéer kan man ju inte dela, så som man gör med andra växter. De skjuter ut små skott i form av nya orkidéer.
DÅ ska man vänta tills den nya lilla keikin, har fått egna luftrötter och helst en eller två egna stänglar. Jag var för otålig och så visste jag inte så mycket..utan jag tog bara bort denna och satte den i vitmossan. Som tur är så har hon nu fått flera luftrötter och verkar trivas i sitt mer vuxna liv i jord!
 
Så om ni får en orkidé som väljer att föröka sig...VÄNTA lite tills den nya orkidébäbisen fått flera luftrötter..sedan planterar man den nya bäbisen i en liten genomskinlig kruka med vitmossa!

2012-12-20
10:48:00

Im not losing weight...

2012-12-19
20:45:19

Dag 47
Idag är det sug-dagen. ALLT har varit intressant i matväg idag. En längtan obeskrivlig något annat. Efter allt som inte smakar som måltidsersättningar...allt. Vad som helst. En morot, en pizza, en grillad kyckling, lite ruccola, vitt bröd, leverpastej, en korvbit...allt! Ja, till och med godis har känts lockande idag. Med andra ord en dag som jag vill ska gå fort förbi och att morgondagen ska ta sin början så snart som möjligt. Trist att jag inte är hemma, då hade jag skämt bort mig med en ansiktsmask..här på hotellet blev det istället en Cola Zero och lite filmtajm...!
 
Vi hörs i morgon...hoppas att det blir en bättre dag!

2012-12-19
18:15:00

Lite sommar hade vart skönt!
Längtar till sommaren...känns som om bilden är tagen från en annan tid..ett annat land...känns så långt borta nu när vintern är här!
 

2012-12-19
10:47:43

Saknar mitt lilla busfrö
Vem trodde att jag skulle sakna mitt busfrö?
Att jag skulle ligga kvar i sängen kvart i elva och faktiskt sakna min lilla envisa hund som vill ut och kissa och sedan ha mystid med matte? Hm...saknar herr Samson...
 
 
Så här söt kan en sovande Samson se ut...liggandes på rygg och snarka!

2012-12-18
18:31:00

Mitt orkidéhem...
 
När farmor dog...så skulle de ju kasta hennes blommor. Tänkte hennes intelligenta barn. *ironi*
Sådan tur då, farmor, att jag var där. Som det kloka barnbarn jag är, inser jag ju att farmors orkidéer behövde ett nytt hem. Så jag adopterade dem! Helt enkelt. Och hennes andra porslinsblomma också. Tyckte det kändes riktigt skönt att få något så fint efter farmor. Hon älskade färger och det gör ju jag med...känner att hon är lite med mig när jag pysslar med mina orkidéer. Just nu äger jag och sambon BARA ett tjugotal orkidéer och två andra blommor, varav en är en stor fikus som min sambo ÄLSKAR att pyssla med..han blir ständigt retad av mig för detta...hehe..
 
Lagom till andra advent så fick mina älskade orkidéer en makeover.
Det var dags att bli uppsnoffsade inför jul, tyckte deras älskade matte (eller vad det heter med växter?).
 
 
Min lilla odåga...ovan...en vit brudorkidé som blommar i tid och otid...när jag fick den av sambon var det två stänglar...nu är det sex stycken och luftrötterna är så många att jag inte ens vill tänka tanken att räkna dem..vet inte varför den trivs så bra..men den trivs! Och den har underbara vackra vita blommor!
 
 

2012-12-18
15:06:07

Dag 46 Greetings from Sundsvall!
Det är ju dag 46 idag. Dag 46 och jag tror att det är den bästa dagen av 46 möjliga. Jag ska berätta varför.
Vikten går ju inte riktigt som planerat. Och med det menar jag bara att min coach T, tyckte det var rimligt att jag skulle snitta på 2 kg/vecka. Det har jag INTE gjort. Det struntar jag i. Eller jag var faktiskt upprörd över detta triviala skitsak..varför jag nu var det...men igår var jag "upprörd" över detta faktum. Som om inte 11 kulor är skitbra resultat? Som om inte jag är sjukt stolt över mig själv i alla fall.
 
Idag grät jag inne i en provhytt. Det är sant.
Iofs brukar jag gråta när jag provar kläder, för att inte tala om hur det brukade vara när jag var yngre och mamma var med. Hon var som världens bästa stöttepelare för mig. Hon gjorde allt rätt, men jag var fortfarande ledsen. Men inte nu längre. Idag grät jag av lycka...vänta nu...
 
Jag hade innan resan till Sundsvall bestämt mig för att jag ska köpa julklappar samt ett underställ till mig själv. Eller en underställströja, då den jag har börjar bli för stor och då jag numera använder den som pjamas då jag fryser så på natten....Såååå...i morse började jag med att vandra runt planlöst i Sundsvall i lite förnekelse att jag faktiskt var tvungen att PROVA kläderna innan jag skulle köpa något. Någon timme senare så var jag i alla fall inne på Stadium och "kollade på julklappar till min pappa". (= "undvek att hamna i provhytten").
 
Min sensei sa att Stadiums egna märke har mycket färgglada kläder, och det gillar jag ju MASSOR som bekant.
 
Så efter mycket om och men beslutade jag mig för att testa en underställströja...i storlek 44, liksom bara på skoj, för att det är "omöjligt"..för att jag numera har storlek 44 på mina underställsbyxor och för att jag ville testa. Döm om min förvåning när storleken passade! Den var perfekt. PERFEKT. Lite stor i armarna...men annars perfekt. Storlek 44! Då kom en liten glädjetår och jag tänkte "det måste vara fel på märket". Så jag såg denna topp (ovan) som var i en så sjukt snygg färg att jag kände mig tvingad till att testa. Största storleken var tyvärr 44 och jag tänkte "skit också..men jag kan ju testa, kanske kan den passa efter jul". Jag går in i provhytten, testar och...JAG KAN HA DEN!
 
"Det här är inte sant", tänker jag. Nyper mig själv. Tar av mig linnet och testar igen. (samma linne, samma storlek). Den går fasen på. Den sitter inte perfekt, men ändå helt okej..snyggt liksom. Jag är snygg i den! Den passar mig.
 
Köper man byxor till så blev det bara 199 kr. Så jag testar byxorna också. De är ju orange! Jag vill ha ett par orangeträningsbyxor! Vaddå träningsglädje liksom, man blir ju glad av att bara se dem! Förstå vilken energi jag kommer ha när jag tränar i dem...ÅÅÅÅÅÅ..jag kunde ha storlek 44 i byxor också! Vid det här laget gråter jag, mascaran rinner ner för mina kindor och jag har fotograferat allt för att visa er sen! Men glömde sladden hemma så ni får se det när jag är hemma igen!
 
 
Denna ovan, köpte jag också...i storlek 42, som jag också kunde ha!!!! Den jag har på mig nu är i storlek XL och är nopprig och ful. Ska slänga den i kväll när jag visar min sambo vad jag har köpt!
Just det! När jag ändå höll på..så provade jag BH:ar på Kappahl och Lindex också...visade sig att jag gått ner en storlek där också. Nu har jag tydligen storlek 90C, tidigare har jag haft 95D. Så både kupa och omfång har minskat! Jätteroligt! Köpte mig en neongrön BH, som var på rean...100 kr! Så denna dag har jag ägnat till mig själv och unnat mig flera fina saker som tack till mig själv för att jag älskar mig själv och unnar  mig själv denna resa med Itrim!
 
I morgon ska jag försöka hitta lite julklappar till andra också ;)

2012-12-18
14:42:31

Dag 45 resa till Sundsvall
 
 
Igår jobbade jag, sedan semester, sedan tågresa till Sundsvall.
Inget värt att nämnas egentligen.
Förutom att det var snusksvårt att hålla sig till matplanen på Itrim.
Tågresor sätter tydligen igån ett sötsug som heter duga.
Vilken "tur" då att vi "bara" åkte tåg i "några" timmar. (=5 timmar)
Fem timmar av tänkande på chips och godis!
Jaja, jag smakade en bit av min sambos kycklingmacka. Så ljuvligt syndigt...
Så gärna jag bara ville ta mackan och springa därifrån (det är sant, jag tänkte tanken!)..
Springa och gömma mig och bara slänga i mig mackan...mmmm...macka...
 
 

Jaja. Jag satt kvar. Sprang inte. Åt inte upp hela hans macka. Även om jag gjorde det i fantasin.
Under de senaste 45 dagarna har jag nog aldrig fantiserat lika mycket om mat som jag gjort tidigare.
Nu är jag i Sundsvall i alla fall. På ett hotellrum, med min sambo och utan hund.
Med en massa Itrim-bars, påsar och shakes.
Vem har sagt att semester behöver vara svårt matmässigt?
Tågresan var värst. Men nu vet jag vad som väntar på hemresan. Då ska jag förbereda mig med mera vatten.
Det var rapporten om gårdagen!

2012-12-17
18:08:00

Dröm
 
Tog den här bilden när vi var på Botaniska trädgården i Göteborg...hm..kanske förra sommaren, eller sommaren innan det? Vacker som en dröm är den i alla fall..!

2012-12-16
12:09:00

Dag 44 -fusk och kulor!
Titta på detta! Min lilla kulskål!
Minus 11 kg = nu väger jag...93,2 kg!
 
 
Vilken underbar syn! Jag är så glad. Och så obeskrivligt stolt över mig själv.
Jag kan också informerar er om, eftersom jag inte har något att dölja...att jag också har fuskat.
 
 
Denna ljuvliga skål med grönsaker; gurka, en körsbärstomat, spetspaprika och purjolök, finns nu i min mage (med undantag för skålen då...naturligtvis).
Men jag ser det inte som fusk längre, måste jag erkänna. Något fantastiskt har nämligen hänt denna vecka.
Vad?
Jo, jag har helt och fullt insett att jag gör detta för min skull.
Inte för min sambos skull, inte för framtida barns skull, inte för min familj, min mamma, min pappa, min tränare, inte heller för er skull. Jag gör detta för MIN skull.
För att jag är värdefull, för att jag är omtänksam och kärleksfull mot mig själv. För att jag är värd detta. Jag är modig, snäll, färgstark, kreativ och målmedveten. Jag ska klara mitt mål. För min skull. För att jag är värd detta. Jag struntar i om andra tycker att en skål med grönsaker är fusk. Skit samma.
Det är mitt val. Jag är stolt över det valet. Och jag vet, hade detta varit för ett år sedan hade det inte varit grönsaker i skålen. Det hade vart en pizzaslice, eller en chokladboll, eller en kanelbulle eller tre.
Jag är värd att lyckas. Innebär denna skål med grönsaker att det kommer ta ytterligare en vecka innan jag når mitt mål, må så vara!
Jag kommer klara detta och det kommer att vara en bestående livsstilförändring som jag har gjort när jag är "klar" med Itrim.
Idag är jag så glad och stolt över mig själv...och jag har min sensei att tacka för att jag har kommit så här långt i mitt eget tänkande.
Jag har gjort det svåra själv, men hon har alltid stöttat mig.
Jag gör detta för min skull och idag bestämmer jag mig för att fortsätta göra detta för MIN skull, för att jag är värd att lyckas!
 
Så det så!

2012-12-16
10:37:11

Dag 43 igår!
Ibland ter sig livet så att man inte hinner blogga varje dag! Vilken grej va?
Inte för att jag har något direkt att skylla på. Igår var bara en dag som jag ville spendera med sambo och vovve.
Vi tänkte gå ut på en minipromenad, som snart blev en vanligpromenad, som sedan blev en lite längre...och sedan hade vi plötsligt vart ute på promenad i över två timmar!
Se där ja! Det var första riktigt LÅNGA promenaden för Samson.
Dessutom gjorde vi ett stop på Djuraffären.
Där införskaffade vi oss en ryggsäck, som egentligen skulle bli en julklapp, men som fick bli en adventsklapp till mitt lilla pälsmonster!
 
 
Han är så söt i sin ryggsäck. Har hört att det ska vara en bra aktivering. Samson verkade dock helt obekymrad över att detta främmande väsen helt plötsligt tog sig friheten att sitta på hans rygg under resten av promenaden. Först tyckte han att det var lite jobbigt. Men när den väl satt på plats och han fick komma ut i snön igen, så hade han glömt bort lilla väskan. Vår hundtränare sa att de kan behöva ett par promenader för att vänja sig bara vid väskan, hon i djuraffären sa att det skulle räcka med en promenad. Samson verkade inte ha några problem med den i alla fall!
 
 
 
Trotsig fotomodell som han är, ville han inte titta in i kameran utan visar upp sin profil och tittar bort i fjärran i stället. Mmm..så kan det vara!
Stegräknaren visade på 10 564 steg när vi kom hem!
Över 10 000 steg alltså på bara en promenad!
Husse (aka sambon) har nu också en stegräknare, den visade på 142 steg. Han var lätt besviken då han var helt övertygad om att han varit med oss på hela promenaden..hehehe.
Idag ska han testa att ha stegräknaren i byxlinningen istället för i fickan.
Själv har jag alltid min på byxlinningen till mina långkalsonger!
 
Höres!

2012-12-14
20:49:50

Värdefulla julklappar
Klicka på bilden för att komma till UNICEF:s hemsida.
Där kan du köpa riktigt värdefulla julklappar!

2012-12-14
20:40:00

Efterlyses: fler familjehem
Hittade en bra hemsida på nätet. Tänkte dela med mig lite av den, då jag såg i en av kommentarerna att någon var lite nyfiken på mitt jobb. Så tänkte dela med mig lite av vad socialtjänsten pysslar med. Jag jobbar ju då med ensamkommande flyktingbarn. Det är barn som kommer till Sverige som är under 18 år och som inte har med sig sina vårdnadshavare (mamma eller pappa). De kan däremot komma med syskon, med övrig släkt, med smugglare eller själv. De flesta jag stött på kommer nog med hjälp av en smugglare. Min personliga/professionella åsikt är att de flesta barn passar bäst hos en familj, ett så kallat familjehem.
 

Familjehem

Idag kallas det som tidigare hette fosterhem för familjehem. Som familjehem tar man emot ett eller flera barn/ungdomar under en kortare eller längre period i sitt hem. Målet man arbetar mot som familjehem är att barnet ska återförenas med sin biologfamilj. (DVS: OM NU BARNET HAR EN FAMILJ... )En viktig del i den återföreningen är umgänge med biologfamiljen.

Jourhem

Som jourhem tar man emot barn och ungdomar som behöver tas omhand omedelbart. I jourhemmet stannar barnet/ungdomen en kortare tid, tills det antingen kan åka hem till sin familj eller att det placeras i t.ex. ett familjehem. Under tiden barnet/ungdomen bor i jourhemmet ska en utredning göras om barnets situation och vad som är bäst för barnet i det långa loppet.

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar man emot ett barn eller ungdom i sitt hem t.ex. 1-2 helger i månaden för att avlasta barnets familj. Anledningen till att en kontaktfamilj behövs, kan vara många. Det kan vara ensamstående föräldrar som behöver stöd, tonårskillar som behöver manliga förebilder, barn med funktionshinder eller att någon i familjen har en sjukdom som gör att det behövs avlastning ibland. Det kan även vara föräldrar som inte förmår att ge barnet det stöd som behövs fullt ut eller att barnet eller ungdomen behöver ett miljöombyte. Socialnämnden (= socialtjänsten) utreder och beslutar om behovet finns. Kontaktfamilj är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja. Insatsen beviljas med stöd av socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Kontaktperson

Som kontaktperson hjälper man en tonåring eller en vuxen som behöver extra stöd, stimulans eller aktiviteter. Man träffas och gör något tillsammans t.ex. promenera, fika, gå och handla, gå på bio, teater eller en fotbollsmatch. En viktig uppgift är att bryta den enskildes isolering genom gemenskap, hjälp till fritidsverksamhet samt ge råd och stöd i vardagssituationer.

Läs mer på denna hemsida: familjehemmet


Vill man bli familjehem/jourhem/kontaktfamilj eller kontaktperson, kontaktar man socialtjänsten i den kommun där man vill verka i (förslagsvis där man nu själv bor). Du säger att du vill prata med någon som utreder familjehem, eftersom du själv är intresserad av att bli det. Man kan då också säga att man skulle föredra att vara familjehem till ex ensamkommande flyktingbarn.


2012-12-14
17:23:22

Dag 42 promenad!
 
Idag när jag kom hem från jobbet ville jag bara ut på promenad. Det var så kallt ute, men så vackert och så fridfullt.
Nästan inga människor eller djur var ute. Så då passade vi på. Jag å Samson.
Ut i snön!  Vi var ute i en hel timme och när vi kom hem så kändes det bra, riktigt bra i kroppen. Är så glad över att dessa 10 kilon verkligen känns att det är borta. Har ju tidigare berättat om min knäskada och att jag brukar känna av knät då och då. Och speciellt på långpromenader (över en timme) så brukar jag nästan ALLTID få ont!
Men idag klarade jag mig alltså undan SÅ härligt!
Nu ska jag pyssla lite med mina orkidéer! Vi höres!

2012-12-13
20:39:54

Dag 41 Beröm
Idag var jag med om något fantastiskt. Något som jag verkligen sög åt mig av.
Jag fick beröm. Av två olika personer. Dels en kollega och dels en god man. Båda påpekade att jag har gått ner i vikt och att jag så hälsosam ut!
Detta påverkade mig i en sådan positiv riktning att jag efter jobbet bytte om och hoppade upp på löpbandet och gick/joggade i intervaller! Så nu är jag sisådär lagom trött...jag ska avsluta kvällen genom att sticka en halsduks-tub till min kollega, som en julklapp innan jag går på semester nästa vecka!
 
Föresten: Har ni några önskemål på vad jag ska skriva om i bloggen? Ni vet, sådana dar då min fantasi tryter?
 

2012-12-12
22:00:22

Träning med TRX
Har ni testat TRX-träning? Man använder sin egen kropp som belastning. Jättekul! Har nyligen införskaffat mig ett par TRX-band till mitt eget hemmagym.
 
 
Både jag och sambon tränade idag, det blev 30 min med TRX, varvat med konditionsträning på löpbandet! Heja
oss!
 
 

2012-12-12
20:12:06

Dag 40 Förändringar!
Hittade ett papper på en BIA-mätning jag gjorde för EXAKT 2 år sedan (eller 101213).
Vilken grej! Vilken fantastiskt onödig sak att spara, men ändå så bra. Det som var synd var att det inte riktigt var samma värden som det är på "kvittona" på mätningarna från Itrim.
 
I alla fall.
Mätningen som gjordes för två år sedan visade:
101, kg
44% fett (NU består jag "bara" av 41,9% fett)
32,5% BCM (Inre organ och muskler)
23,5% ECM (tror att det är vätska?)
 
Blir man någonsin frisk? Om man har haft en ätstörning?
Kommer jag någonsin sluta att vara en jojo-bantare? Ja, jag tror det. Det känns så. Det känns bra, det här med Itrim. Det känns som om jag har bra fokus och att jag nu vet vad jag vill.
Jag förtjänar detta.
Jag förtjänar att må bra. Det har gått så många år av tvivel och självhat.
År då jag har kunnat njuta av att vara ung tonåring och bara vara...
Nej, då har jag valt att spendera så mycket tid på att fixera vid mat.
Vad handlar det om liksom?
Det känns som om jag växer nu.
Min själ växer och min kropp minskar.
En underbar känsla.
 
Jag märker hur jag mår idag. Efter mötet på Itrim igår.
Styrkan det gav mig att prata med "likasinnade". Så skönt.
Som ett lugn som omgav mig.
Jag klarar det här.
Vem bryr sig att jag för två år sedan vägde 101,7 kg?
Vem bryr sig om det förflutna. Imorse vägde jag 93, 8 kg!
Och jag blir mindre och mindre.
Är så glad och stolt över mig själv idag.
Jag har också fått en övning av min mentalasensei Malin-Charlotta.
Varje dag ska jag läsa upp ett kort där det står en massa ord.
Orden är anledningar till varför jag förtjänar att gå ner i vikt.
 
 
Dagens ord som jag mediterar extra: MÅLMEDVETEN.
Det är jag!
Nu ska jag träna!
 
 
 
 

2012-12-11
23:10:00

Vägning på gruppmöte!
Midjemått: ? (110 cm)
Vikt: 94,5 kg (104,2 kg)
BMI: 38,8 (42,8)
Fettprocent: 41,9% (45,8%)
 
Spana in de där siffrorna! Härligt va?
Det går inte så snabbt längre, men det går åt rätt håll.
Jag har ju vart dålig med motionen...så jag vet ju vad som ska göras!
Det blir bättre med den varan denna vecka!
Fettprocenten har ökat sedan förra vägningen på Itrim. Men det väljer jag att blunda för, så att säga.
Vaddå? Det går ju åt rätt håll.
Dessutom säger min bror (PT och kostrådgivare) att siffrorna (%) inte är tillförlitliga då de endast mäter underkroppen, dvs om det inte är en våg som även har "handtag", de mäter nämligen hela kroppen!
Så nu blev vi alla lite mer kloka på våg-vetenskaps fronten, så att säga!
 
 

2012-12-11
21:58:59

Dag 39 jullunch och gruppmöte
 
Idag var det jullunch på jobbet. Något jag trodde skulle gå "lätt som en plätt". Så var icke fallet.
Det som var svårt var dock inte maten. Eller jo, att se och känna doften av sill, skinka och köttbullar var inget att rekommendera till en som går på diet. Men att se sill, var förvånansvärt svårt. Det liksom vattnades i munnen och jag blev nästan yr av lust att bara hetsäta sill. Den tanken får mig faktiskt att le, så här i efterhand. Hade varit min mest nyttiga hetsätning någonsin; sill. Även om jag nu inte tycker att sill är det mest nyttiga, det innehåller ju socker också!
Åter till lunchen.
Det som var mest mentaltkrävande, var människorna runt omkring mig.
Som ni ser på fotografierna, så åt jag en bar och drack en loka.
MEN.
De som satt runt omkring mig kom med "vänliga" tankar om mitt ätande.
Det kan inte vara nyttigt att äta så lite? -Nej, men det är inte heller nyttigt att fortsätta bära på 50 kilos övervikt.
Har du provat med att bara äta lite mindre? -Ja, det har jag.
Motionerar du överhuvudtaget? -Ja, det gör jag!
Man kan inte äta pizza varje dag och tro att man ska gå ner i vikt! -Nej, men å andra sidan så har aldrig pizza varit ett problem för mig. Jag äter verkligen inte pizza varje dag. Högst två gånger om året.
Promenera är bra också. Om du bara går ca 10 000 steg/dag så går du ner i vikt! -Seriöst, om jag inte hade provat flera saker innan jag testade detta med Itrim. Då kan jag förstå att folk reagerar. Men att bara anta att för att jag är en tjockis så rör jag inte på mig..det är sjukt. Idag är jag så sjukt irriterad över det faktum att folk har så mycket fördomar mot tjockisar! 
Även tjockisar kan äta nyttigt! DET är inte mitt problem. Mitt problem är att jag hetsäter, jag har hormonellrubbning, jag äter FÖR mycket, jag stressar, jag sover för lite! Detta i kombination med att motionera för lite i relation till vad jag äter, DET har gjort mig fet.
Inte bristen på promenader, eller kunskap om vad jag "borde" äta.
Sluta läxa upp mig för h*lvete, innan du ens vet vad jag har för bakgrund!
 
 
Det var också gruppmöte idag. Det gav mig verkligen styrka.
Speciellt "skönt" var det att höra att denna obeskrivliga kyla och frusenhet som jag upplever, är helt normal.
Det är bra. Pratade massor med en tjej M, som jag brukar sitta brevid. Vi har liksom tvärtom bekymmer. Hon är jättetaggad på motionen och tränar 4-5 ggr/vecka. Och har supersvårt med att inte fuska vad gäller mat.
Jag gick ju in med inställningen att maten skulle vara svårast, men det flyter på bra.
Min motivation för att träna, är dock på noll just nu.
Hon gav mig tipset att testa på stavgång. Har ju gjort det tidigare, så ska nog testa det igen faktiskt.
Återkommer i senare inlägg med resultat på vägningen!!!
 
 

2012-12-10
22:23:23

Dag 38
 
Idag har jag kännt mig lite nere. Eller inte direkt nere. Men som om motivationen verkligen tryter när det kommer till träningen. Det är så trist också, för jag vet ju att jag mår så bra när jag tränar. Så idag bestämde jag mig för att skriva in nya mål för denna vecka.
1. Gå och lägga mig innan 23:00 (riktig utmaning!!!)
2. Meditera "längre" (mer än 20 min) 4ggr
3. Fri från hetsätning (iofs ett "gammalt mål")
(4. 10 000 steg/dag  samt 5.Ombytt träning 3ggr)
 
Och vad händer om jag klarar detta då?
Ja..då ska jag unna mig en orkidé...eller ett nytt nagellack!
 
Nu är det lite "nya" tag här. Ska banne mig klara december-månad, med alla dess lockelser.
Blir snart galen av julmust och pepparkakor, knäck, kola och choklad...lussebullar.
Har faktiskt i helgen druckit ett glas med julmust light.
Kändes kul att konstatera efteråt att INGET sockersug alls blev som följd på detta!
 
Imorgon är det vägning och gruppmöte!
Då ska vi prata om socker och kolhydrater. Mitt favoritämne, näst efter salt då. ÄLSKAR salt. Tror jag kan hålla en egen föreläsning om hur kolhydrater påverkar min kropp...men det tar jag i morgondagens blogginlägg!
Saknar salt....!!
 
Hörs i morgon!

2012-12-09
20:18:01

Dag 37 andra advent

 
Nu är det andra advent! Härligt!
Snart är det jul.
Dagen har varit bra och jag har följt kost och vattenplanen.
Det är tyvärr värre med motionen.
Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska göra med mig själv. Det är väl egentligen bara att göra.
Skita i att tänka och bara utföra. Men jag känner verkligen ingen glöd eller att det ens är lite kul att träna längre.
Jag behöver en utmaning eller något nytt. Något spännande.
Hm..
 

2012-12-08
19:47:25

Dag 36 Couscous provencal
Idag blev det smarrig mat till kvällsmat! Dessvärre är den mest knepig att tillaga av alla Itrims varma mål.
Man ska först värma den i micorn, låta den "dra sig" ett tag. In i micron igen, låta den dra till sig igen.
Och SEDAN får man äta.
Så det är ingen rätt man äter när man är stressad eller känner att man behöver något lite mer snabbt. Alla andra måltider är mest att tillsätta vatten och sedan värma i micron, låta dra och sedan äta.I alla fall så känns det lite mera helg nu. Denna goda rätt är välkryddad och smakar mycket bra!
Alltså inget man behöver krydda extra!
I övrigt har dagen varit bra.
Samson, husse och jag har varit på hundkurs i tre timmar i dag. Det var riktigt kul.
På dagens schema var det spår och sök-övningar.
Idag känns livet i allmänhet lite lättare och jag är glad att mina mat-dippar bara händer då och då.
Det är ju i långaloppet som detta ska bli en förändring.
Jag är vid gott mod och det känns inte alls som om det är hopplöst eller så.
Det här kommer gå vägen, så det så!
 
 

2012-12-08
09:31:12

Dag 35 (igår)
Yes. Igår var inte en av mina bästa dagar. Det var dag 35. Kan sammanfatt den dagen med ett ord FUSK. Jag fuskade och åt två skivor ost. MEN det jobbiga var inte det. Nej, det jobbiga var att min hjärna HELA dagen var inställd på att "nu skiter jag i det här". Jag var så inställd på mat. Det var som om min hjärna hade ställt in frekvensen "mat/godis". Jag såg mat och godis överallt. Såg och kände dofter och lukter. Det var som om något hämtat ur en skräckfilm för en bantare.
 
Dofterna var så klara. Så njutningsfulla. Så...förförande.
Och där var också lilla jag. Stark mentalt, men med en elak envis matälskande demon inom mig. Någon som sa till mig "fuska, fuska, avbryt skiten". Trots detta, eller kanske på grund av detta, följde jag med sambon och handlade mat. Det blev spetspaprika, julmust light, lite mjölk, saft light, kakor, kaffe. Vi åt inget av det när vi kom hem. Istället blev det städning av toaletterna, tända ljus, fotmassage, snabb promenad med Samson, sedan sova tidigt (tog ert råd som jag fick tidigare i veckan).
 
 
Sammanfattning av dagen:
10 000 steg (klart!)
2 liter vatten (klart!)
4 mål Itrim mat (klart!)
Ingen hetsätning (klart!)
Inget fusk (det blev fusk, men ändå ingen hetsätning och jag hoppar upp i sadeln idag igen)

2012-12-06
21:20:00

Prova på: Dove body lotion
Som ni känner till är jag ju en Buzzador.
Vilket betyder: prova på en massa roliga saker.
Denna gång är det Doves nya hypoallergenic body lotion.
Den dök upp i brevlådan igår!
 
Min hud är ju superkänslig. Så det ska bli riktigt kul och intressant att testa denna produkt av Dove.
Jag hoppas nu att den håller vad den lovar!
Det jag gillar mest hittills är att den inte doftar, innehåller ingen alkohol samt klibbar inte.
Det blir som en tunn slöja över kroppen.
Min sambo har också känslig hud, så han får också prova den stora flaskan.
De små ska delas ut och buzzaz till släkt och vänner!
 
 
Har ni sett det rekommenderade priset?
Det är också något jag spontant gillar. Tycker inte att man ska "straffas" bara för att man har känslig hud och att man då behöver köpa Sveriges dyraste hudvårdsprodukter. Nej, tacka vet jag mera "normala" priser.
Återkommer när jag provat produkten i ett par dagar till!
 

2012-12-06
19:50:19

Dag 34 VATTEN!
Jag återkommer alltid till detta ämne: vatten.
Vad är det som gör att vissa människor tycks älska vatten? Och andra -som jag- har så svårt att dricka tillräckligt varje dag. Det är så svårt. Just nu har jag som mål att dricka 2 liter vatten om dagen. Det är riktigt svårt. Oftast dricker jag bara vanligt kranvatten. Men idag skämde jag bort mig själv med en favorit. Nämligen Ramlösa äpple. SÅÅÅÅ god. Kändes verkligen som vardagslyx att få avnjuta sitt favoritvatten på jobbet idag. Kändes som jag var mer "med" på fikat, liksom. Så imorgon ska jag nog göra det samma, fast till kvällsmaten. Skämma bort mig själv lite med vatten.
 
Har ni några tips på hur man får i sig mer vatten? Och hur man gör det till en rutin? Nu har jag alltid med mig en halvlitersflaska..men det är liksom inte så lätt att minnas den där..
 
Föresten: min "hudnoja" har lugnat ner sig nu och jag kör på som vanligt med pulver/shakemåltidsersättningar, vatten, steg osv.
 
Tack för alla uppmuntrande kommentarer!
 

2012-12-05
19:01:45

Dag 33 -fotobevis!
Eftersom det inte blev något jeans/klädprovande i helgen, så ska jag försöka kompensera detta genom att ge er ett nytaget foto av mig...samt ett lite äldre.
Något som är roligt att meddela är också att vikten numera är nere på -9 kg (från dag 1 på Itrim)...minus några ytterligare hekto.
Dock har jag nu stått still viktmässigt ett par dagar nu. Men detta betyder ytterligare kula i min kulsamlarburk!
Fotona är tagna med olika kameror. Annars skiljer det ju sig ett par kilon, sådär.
Vet inte om det syns något. Kanske lite på ryggen. Men det känns så otroligt stor skillnad!
Men det är också roligt att få "bildbevis"!
 
 
Mars -12
 
 
12-11-30
 
Eftersom jag gillar att vara lite anonym sådär, så får ni "bara" se baksidan. Kanske känner jag mig en dag mogen att visa mer. Alternativt att jag "suddar" ut mitt huvud..det har jag ju gjort på tidigare bilder. Men tillsvidare får ni nöja er med dessa!  
Nu ska jag äta lite kvällsmat, låta maten smälta, sedan upp på löpbandet!
Vi hörs!

2012-12-04
22:40:02

Barkhes döttrar

"Skåne, 1600-talets mitt. Helsingborgs mäktiga slottslän, ett av de största och mäktigaste i Danmarks rike, har haft fred under drygt elva år. Välstånd har etablerats och lojaliteten med kungen är stor. Men, blodigt förrädiska våldstider väntar. Det brutala mordet på kungens vän visar att Sverige inte ger upp tanken att erövra det strategiskt viktiga länet. I fjärran hörs åter krigstrummor?

Länsman på Helsingborgs slott, Frans Barkhe, styr både län och familj med järnhand. Men fem döttrar är en besvikelse. Hustrun ska föda igen, och danske kungen kräver att det blir en son. Barkhe riskerar annars både avsättning och livet!
Barkhes döttrar är en historisk spänningsroman. Vi får följa länsman och hans familj, hans kärleksaffärer och kungliga lieringar och fiender. Svek, krig och romantik vävs samman till en kraftfull episk historia." (från Adlibris)
 
 
Denna bok är bara ett måste. Råkade "bara" klicka på den på storytel och sedan fastnade jag.
Gillar den historiska bilden man får när man läser denna. Stundtals blev jag riktigt förbannad och stundtals skrattade jag så jag fick ont i magen. Till exempel var det jättekul när Barkhe själv fick uppleva den fantastiska njutningen som en kvinna kan göra med en man för full sexuell tillfredsställelse. Författaren beskriver hur naiva de var på 1600-talet (på många sätt, exempelvis tungkyssar då) och samtidigt hur brutala vissa människor var. Till exempel hur lite kvinnan var värld för sin man om hon inte fick en son.
Det är också spännande att läsa om klass-skillnaderna för länsman och hans döttrar kontra tjänstefolket och deras uppväxtmiljö. Mycket bra underhållning!
 
 

2012-12-04
20:52:53

Dag 32 "hudskrämd"
Idag har jag försökt finna mer motivation till träning. Detta har jag gjort genom att läsa andra viktbloggare och framför allt bloggare som har gått eller går på Itrim. Blandat resultat kan jag lova. Jag är numera hudskrämd, inte fettskrämd. HUDskrämd. Jag är rädd för att få så där överdrivet mycket löshud som så många verkar få. Seriöst. Det är verkligen något jag tänkt på hela dagen. Inte för att det blir bättre av att jag läser om det eller tittar på andra bilder på folk som har massor av överskottshud. Men det skrämmer mig!
 
Det är liksom inget snyggt. Det har tagit så många år att lära mig älska min kropp och gilla den, även om jag velat ha en mindre kropp. Det har tagit så mycket kraft. Och nu är jag då hudskrämd. Vad ska jag göra?
 
Funderar mer och mer kring om det verkligen är värt att gå ner i vikt så snabbt om det nu ska leda till överskottshud. Eller om det är bättre om jag nu trappar upp med mer kalorier och får ett långsammare temp på viktnedgången? Ja, som sagt. Mycket funderingar, men jag följer än så länge planen. 800 kcal/dag. 10 000 steg. 2 liter vatten. Punkt. Inget mera.
 

2012-12-03
23:03:05

Dag 31 Inte "bekväm"
Nu har det hänt! Jag har blivit attackerad. Av hungermonstret. Det är verkligen sant. Idag har jag kännt mig konstant hungrig. Det har varit en av de värre dagarna sedan jag började med detta på Itrim. Riktigt jobbigt faktiskt. Och att sedan kunna hålla fokus och vara trevlig och social på jobbet. -inte så mycket-
Jag fryser också en hel del, även om jag tror att det mest handlar om vädret. Men denna obeskrivliga hungerkänsla. Den är inte kul. Speciellt inte när den dyker upp ca en timme efter jag har ätit.
Så här illa har det inte varit sedan start...med hungern alltså. Det är verkligen skittrist. Känner mig fortfarande pepp och så. Men är inte alls "bekväm" i mitt beslut så som jag varit dagarna innan. Känns som om jag ifrågasätter allt!
 
Det är tufft. Mentalt börjar jag svikta lite också. En kvinna på jobbet var på mig idag igen och påpekade hur ohälsosamt mitt leverne är och att det inte är bra att utsätta kroppen för det jag gör. Jag hade så god lust att bara snäsa av henne och säga "Nej, detta kanske inte är bästa sättet att gå ner i vikt på...men det är banne mig inte mer hälsosamt att gå runt som 26 årig tjej och bära på 55 kilos övervikt"! Jag tänkte det, men sa inget. Hon är en "stark" kollega och en ledartyp som många bara "följer", så jag vill liksom inte hamna på hennes badside, så att säga...
 
Som sagt...just nu är det mindre kul att bara äta 800 kcal/dag. Men det blir nog en bättre dag imorgon...nu ska jag se på lite film och sticka strumpor. Sedan sova!

2012-12-02
21:34:13

Vackert!
 

2012-12-02
17:33:41

Dag 30 första advent
Normalt, så brukar min första advent innebära pepparkakor och glögg. Det har liksom blivit en tradition för mig och min sambo sedan vi flyttade ihop för 4 år sedan. Denna första advent blev dock lite annorlunda. Dels så jobbade sambon och dels blev det varken pepparkakor eller glögg. Snön har dessutom lagt sig som ett gnistrande täcke över Sörmland. Så vackert. Nu börjar det verkligen kännas att julen snart är här.
 
 
Jag spenderade gårdagen hos mamma och pappa. Sov över där, tillsammans med Samson. Idag blev det julmarknad i Trosa. Förr så stod mamma och pappa och sålde bröd där, inte längre. Nu var vi bara där för att spana in alla andras stånd. De första timmarna gick bra och jag kände inget speciellt sug eller ens tänkte på det faktum att jag inte äter "som alla andra". Men sen, när vi kom till alla matstånd...salami, sylt, chutney, senap, sill, lax, bröd...suck! Va jobbigt! Att fuska var något som min hjärna tänkte på ungefär sisådär 99% av tiden vi var där. Mamma sa uppmuntrande ord till mig. "Du är så duktig som står emot". "Tänk att det syns så mycket på dig redan, hur kommer du se ut till jul om du fortsätter så här?".
 
 
Det var som om hon läste mina tankar. Jag tror faktiskt, att om jag gått själv på julmarknaden hade jag smakat av salamin. Den lockade mest. Den och laxen. GUD, va jag är sugen på lax. Eller sill. Löksill. Bara en liten, liten bit. Det hade suttit fint! MEN, jag lyckades ta mig igenom hela marknaden utan att fuska en enda gång. Det enda som slank ner var en bar från Itrim. Och ett hundkex, det var dock inte jag som åt, utan Samson.
 
Vad handlade jag då? Lite garn å en mistel!