ZtorZillen

2012-12-14
20:40:00

Efterlyses: fler familjehem
Hittade en bra hemsida på nätet. Tänkte dela med mig lite av den, då jag såg i en av kommentarerna att någon var lite nyfiken på mitt jobb. Så tänkte dela med mig lite av vad socialtjänsten pysslar med. Jag jobbar ju då med ensamkommande flyktingbarn. Det är barn som kommer till Sverige som är under 18 år och som inte har med sig sina vårdnadshavare (mamma eller pappa). De kan däremot komma med syskon, med övrig släkt, med smugglare eller själv. De flesta jag stött på kommer nog med hjälp av en smugglare. Min personliga/professionella åsikt är att de flesta barn passar bäst hos en familj, ett så kallat familjehem.
 

Familjehem

Idag kallas det som tidigare hette fosterhem för familjehem. Som familjehem tar man emot ett eller flera barn/ungdomar under en kortare eller längre period i sitt hem. Målet man arbetar mot som familjehem är att barnet ska återförenas med sin biologfamilj. (DVS: OM NU BARNET HAR EN FAMILJ... )En viktig del i den återföreningen är umgänge med biologfamiljen.

Jourhem

Som jourhem tar man emot barn och ungdomar som behöver tas omhand omedelbart. I jourhemmet stannar barnet/ungdomen en kortare tid, tills det antingen kan åka hem till sin familj eller att det placeras i t.ex. ett familjehem. Under tiden barnet/ungdomen bor i jourhemmet ska en utredning göras om barnets situation och vad som är bäst för barnet i det långa loppet.

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar man emot ett barn eller ungdom i sitt hem t.ex. 1-2 helger i månaden för att avlasta barnets familj. Anledningen till att en kontaktfamilj behövs, kan vara många. Det kan vara ensamstående föräldrar som behöver stöd, tonårskillar som behöver manliga förebilder, barn med funktionshinder eller att någon i familjen har en sjukdom som gör att det behövs avlastning ibland. Det kan även vara föräldrar som inte förmår att ge barnet det stöd som behövs fullt ut eller att barnet eller ungdomen behöver ett miljöombyte. Socialnämnden (= socialtjänsten) utreder och beslutar om behovet finns. Kontaktfamilj är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja. Insatsen beviljas med stöd av socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Kontaktperson

Som kontaktperson hjälper man en tonåring eller en vuxen som behöver extra stöd, stimulans eller aktiviteter. Man träffas och gör något tillsammans t.ex. promenera, fika, gå och handla, gå på bio, teater eller en fotbollsmatch. En viktig uppgift är att bryta den enskildes isolering genom gemenskap, hjälp till fritidsverksamhet samt ge råd och stöd i vardagssituationer.

Läs mer på denna hemsida: familjehemmet


Vill man bli familjehem/jourhem/kontaktfamilj eller kontaktperson, kontaktar man socialtjänsten i den kommun där man vill verka i (förslagsvis där man nu själv bor). Du säger att du vill prata med någon som utreder familjehem, eftersom du själv är intresserad av att bli det. Man kan då också säga att man skulle föredra att vara familjehem till ex ensamkommande flyktingbarn.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: