ZtorZillen

2013-11-25
23:33:00

Lycka är att unna sig
För att fortsätta på temat lycka.
I dag har jag varit och gjort ett gästspel på Itrim igen.
I en grupp som går första året.
Tanken var att jag skulle ta igen en gruppträff, det var därför jag var där.
Det kändes inte alls lika pepp som i min gamla grupp.
Men det fanns ändå en glöd som inte fanns i min tidigare grupp.
En motivation som smittade av sig.
Som spred sig i rummet som en löpeld.
Tyvärr var det inte det enda som spred sig.
Det var också snacket om att belöna sig.
Att unna sig.
Belöning i sig är inget jag är emot.
Bara så ni vet. Däremot går jag lite igång på allt snack om att "unna" sig ett glas vin.
En kaka. Lite choklad. Och så vidare.
Och så vidare.
På vilket sätt är det att unna sig saker?
Sedan när blev det bra effekter (rent biologiskt/fysiologiskt) av ett glas vin/kaka/choklad?
NÄR blev det positivt för kroppen?
Säg mig när, så köper jag argumentet "unna sig".
Säg som det är istället; du tar på dig offerkoftan igen.
Skyller på att det är synd om dig, så nu kan du straffa dig lite för en fix.
"Jag har varit så duktig, nu kan jag unna mig en pizza"
På vilket sätt?! Vad är det som är belöningen i pizzan förutom att hjärnan signalerar belöning och går igång som en annan missbrukar-hjärna?
 
Låt mig få dela med mig av min lycko-filosofi.
Att unna sig är att göra det där lilla extra, för att just jag ska må bra.
Jag unnar mig en sovmorgon.
Tända ljus till frukost. En kärleksfilm en regnig dag.
En massage. Doftljus. Ett garnnystan, för att jag vill.
Lite lyxiga pärlor, ifall jag får lust att vara kreativ.
En ny klänning, för jag känner mig vacker i den.
En orange tandborste, för jag vill känna mig sexig när jag borstar tänderna (och alla vet ju att allt blir mer sexigt av orange).
Ett par nya träningsskor, för det är jag värd.
Bok. Massageolja. Nya trosor. En baddräkt.
Bubbelbad. Spa-dag. Hårinpackning, för att det är så mysigt.
Parfym. Nagellack, även händer behöver kärlek. Nyplockade blommor. Nyköpta blommor.
En tidning. Semester, för jag är värd att bara vara ledig. Hundfri. Barnfri. Föräldrafritt?
Resa, nya intryck är bra intryck. Gå och lägga sig tidigt. Dansa, det är också motion.
Biobesök!
 
Förstår ni tanken?!
 
Självklart är lycka att få unna sig.
Att unna sig något som belöning för att man har varit duktig. Självklart! Kanon!
MEN unna dig rätt saker, för att du gör rätt, för att du mår bra!
Idag unnar jag mig själv att gå en långpromenad med hunden, för att jag tar mig tid och för att jag tycker det är skönt att vara ute i friska luften. Jag har också unnat mig färska grönsaker, för jag vet att min kropp mår bra av det. Jag är duktig som fortsätter med min viktresa, trots att det inte går så fort. Trots att jag stöter på folks misstro, att jag måste fuska hela tiden...att det är därför jag inte går ner i vikt snabbare. Men vet du vad?
Jag har förändrat livsstil. Jag väljer att göra resan utan mediciner. Jag är inget offer. Jag har satt mig i denna situation själv. VIsst, med lite hjälp av sjukdomar/gener/dålig miljö som närt min dåliga självkänsla som närt min ätstörning. Men nu har jag tagit tag i det. Jag är inget offer. Jag väljer att agera. Ta tag i mitt liv och välja min framtid. Nu är jag på väg. Jag fortsätter. Jag unnar mig en ansiktsmask idag. Jag unnar mig också sovmorgon i morgon, för att jag vill. För att jag kan. För att jag mår bra av det. Jag unnar mig saker som får mig att må bra!

Kommentarer:

tar du inte metformin längre?

Svar: nej
pcoslife.blogg.se

2013-11-25 @ 23:51:07
#2: Cia

Så kloka ord! Det är en av orsakerna att jag ogillar viktväktar-konceptet. Där kan man "tjäna" poäng genom att aktivera sig, både genom ombytt och vardagsmotion. Och dessa poäng kan man använda till att äta mer mat/godis. Feltänk under viktminskningsfasen!
Cia

Svar: Håller med dig! OCH gillar att du skriver "viktminskningsfasen", naturligtvis blir det annat tänk när man är i mål och ska försöka hålla sig viktstabil!
pcoslife.blogg.se

2013-11-26 @ 06:15:09
#3: Malin

Tycker du har så rätt ,så rätt. Många som är överviktiga har ju i grunden en inställning till mat på så vis att en tröstar sig/belönar sig med det. Inte alla, men många. Och då funkar det inte att fortsätta med det beteendet under viktnedgången. Det blir bara en fälla. Tycker det låter underbart att du unnar dig "vardagssaker" såsom tända ljus och promenader. Jag måste bli bättre på att tänka så också.

2013-11-26 @ 20:22:17
#4: Eleonor

Jag håller med Malin, men det är svårt att komma ur det tänket, det beteendet. Det gäller bara att komma till insikt på samma sätt som du har gjort.

Jag äter dock godis för att jag tycker att det är gott, och vissa gånger mår jag bra av det då jag ätit lagom. Andra gånger mår jag sämre när jag får skuldkänslor även om jag inte borde.

Svar: Ja, men jag tänker också att man kan göra så..att man kan äta ex godis, men att det då ska vara för att man vill, inte för att "unna sig"
pcoslife.blogg.se

2013-11-26 @ 20:48:41
#5: Tackan

Kloka ord

2013-11-27 @ 11:00:05
#6: Minendie

Bra skrivet! Det finns så många sätt att unna sig på som gör att man mår bättre i längden, inte bara för stunden som det blir när man "unnar" sig tex. godis.

Svar: Sååå sant!!
pcoslife.blogg.se

2013-11-27 @ 20:08:22

varför tar du inte metformin längre, bara undrar? Min första läkare ville inte skriva ut det till mig eftersom risken för att bli med barn var större då ;) och just då ville jag inte bli med barn. men det har väl kanske bara med ägglossningen att göra, vet inte hur din fungerar. Sedan efter 6 månader på metformin poff... gravid.... hade en de biverkningr i början. men som sagt finns väl olika grader av hormonrubbningar.

Svar: Fick mycket biverkningar och min läkare sa att det bara var för att jag skulle kunna gå ner i vikt lättare. Jag gick aldrig ner i vikt av metforminet...så det kändes onödigt i relation till att jag mådde så dåligt.
pcoslife.blogg.se

2013-11-27 @ 22:07:25
#8: Clara

Jag håller inte med. Det där är din sanning och jag har all respekt för att du behöver tänka på det sättet, men att säga att det är fel rakt igenom är enkelspårigt. Om jag blir glad av en kaka behöver inte det betyda att jag har ett ätbeteende som är ett beroende. Om jag blir glad av en kaka, om det känns som livskvalitet kanske det hindrar mig från att vräka i mig fem kilo godis för att jag mår dåligt. Att unna sig något gott kan betyda att man mår bättre i vardagen och det ser jag inget fel på. I min värld tycker jag tvärtom att det absolutistiska sättet som du (och Itrim) förespråkar är väldigt omänskligt i mångt och mycket, men jag förstår också att människor är olika och behöver olika strategier.

Svar: Viktigt att förstå är att Itrim inte förespråkar samma absolutistiska sätt som jag gör. Jag gör det av anledningen att JAG har en ätstörning i botten, som jag ännu ej kan kontrollera. Itrim förespråkar "allt men inte alltid", fast det är också när du kommit ner till ditt viktmål. Jag är ännu ej där...
pcoslife.blogg.se

2013-11-28 @ 16:21:27
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: